måndag 1 mars 2010

Måndag 1 mars 2010

Bostadsrätter fick inget lån och detta är inte ovanligt
Det blir ingen bostadsrättsomvandling på Gröna stugans väg i Bredäng.
Trots att en majoritet av de 143 hyresgästerna röstade ja till att köpa husen i
höstas fick man inte ihop tillräckligt många köpare när tidsfristen gick ut i förra veckan.Det verkar som att flera hyresgäster övertalades att rösta ja, trots att de inte alls ville köpa. Då faller finansieringen när det är dags att ta banklån, kommenterar P-O Brogren, talesman för Hyresgästföreningen i Stockholm.
Föreningen i de två höghusen på Gröna Stugans väg 27-33 och 39-45 fick en extra tidsfrist på två månader för att försöka lösa finansieringen, men den 15 februari tröttnade Svenska Bostäder på att vänta och avblåste affären.
Tidigare i vintras omvandlades 36 lägenheter i låghusen på Odd Fellowvägen 7-11 och Ålgrytevägen 35-45 till bostadsrätter. Priset blev 9 450 kronor per kvadratmeter.
Även Svenska Bostäders hus uppe på Ålgrytebacken, med utsikt över Mälaren, har köpts av de boende. I övrigt har det gått trögt med omvandlingen till bostadsrätter i Skärholmenområdet.


Försäljning av allmännyttan en Stockholmsfråga
Det är främst i Stockholm som kommunala lägenheter säljs.
Tre fjärdedelar av de lägenheter som sålts efter att
tillståndsplikten avskaffades ligger i huvudstaden.
Försäljning av allmännyttiga lägenheter är en fråga som berör många, speciellt om lägenheterna omvandlas till bostadsrätter. Den 1 juli 2007 avskaffades tillståndsplikten, som innebar att kommuner var tvungna att begära länsstyrelsens tillstånd för att få sälja hela eller delar att det kommunala bostadsbeståndet.
Av de drygt 17 700 lägenheter som såldes 2008 låg drygt 13 300 av dem i huvudstaden, visar en rapport från Boverket. De allra flesta såldes för omvandling till bostadsrätt.
I Göteborg såldes bara drygt 400 lägenheter och i Malmö drygt 500. Resterande försäljningar är spridda över landet. Åtvidaberg i Östergötland och Lomma i Skåne har sålt hela sitt kommunala bostadsbestånd. Sammanlagt saknar nu 12 av landets 290 kommuner allmännyttigt bostadsbolag.
Under förra året och i år fanns beslut om att sälja nästan 21 000 lägenheter. Av dem är det bara 2 760 lägenheter som ligger utanför Stockholms län, enligt Boverket. Det är dock inte säkert om alla dessa försäljningar kommer att bli av.
Som främsta anledning till att sälja bostäder uppger kommunerna att få pengar till upprustning, följt av att effektivisera förvaltningen och möjliggöra nyproduktion.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det var samma här i en fastighet i skarpnäck förra året. Det blev ja på köpstämman, men det var inte tillräckligt många som ville el kunde få lån. Fast även om det varit så hade det blivit nej på andra grunder.
Nu i förra veckan var det en annan fastighet i skarpnäck som röstade ja, återstå att se vad slutresultatet blir.

anna