tisdag 13 oktober 2009

Tisdag 13 oktober 2009

Fick en chock när en god vän ringde på morgonen och berättade vad som försiggår med utförsäljningen av Körsbersgården. Kan väl aldrig tänka mig att detta upplägg kommer att accepteras av bostadbolaget eller stadshuset. Men vem vet J.L. skapar ju alltid sina egna lagar och detta är kanske en ny sådan. Linjalen skall ha stort tack till den snabba artikeln på deras upplåtna blogg. Jag hoppas flera hundratals mejl har skickats till både SB och Stadshuset i denna fråga. Jag har gjort det men givetvis inga svar under dagen. Så jag ser fram emot vad för slags svar jag skall få endera dagen.
Kvällens första möte var med Östbergaskolan, fältarna och fritidsgården och frågan vad kan vi göra för ungdomarna i Östberga. Det kommer att bli en hel del aktiviteter den 14 november mellan klockan 11:00-15:00 både i skolan fritidsgården, parkleken och stamparken. Det kommer att vara teater, musik clowner etc så det blir ett utbud för alla åldrar
Kvällens andra möte var i Stureby där Carin Jämtin pratade om kommande valstrategi m.m.
Lagom med folk och möjlighet att ställa frågor. För övrigt ett riktigt bra möte

2 kommentarer:

Anonym sa...

Reglerna för ombildning skapar onödiga konflikter!

Sedan 1990 har antalet bostadsrätter i Sverige ökat med 41 procent.
Två förklaringar finns: det byggs fler bostäder, och hyresrätter har ombildats till bostadsrätter.
Men för att ombilda krävs i dag att en kvalificerad majoritet av de boende röstar för.
SBC föreslår regeringen att ändra till enkel majoritet.

Ombildningar är något som boende i många hyreshus diskuterar i dagsläget.
Skälen för ombildning är många. Det handlar bland annat om att ta makten över boendet, få bättre möjligheter att köpa en annan bostad, göra sitt livs fastighetsaffär eller åstadkomma förändringar som hyresvärden aldrig brytt sig om.
Andra vill fortsätta vara hyresgäster.

Men kravet på att 67 procent röstar för en ombildning ställer grannar mot varandra på ett olyckligt sätt.
Konsekvensen har blivit att grannarna inte diskuterar ombildningens frågeställningar på ett resonligt sätt.
I stället tvingas styrelsen att ägna sig åt helt andra frågor. I Stockholm har dessutom Hyresgästföreningen tagit
fram en strategi som går ut på att ifrågasätta ombildningarna kraftigt, trots att det ofta är deras medlemmar som vill ta makten över sitt boende och ombilda.
– Hela ombildningsprocessen får felaktigt fokus.
I praktiken har denna bestämmelse allvarligt skärpt motsättningarna mellan hyresgäster i ett stort antal föreningar. Problemet är att just majoritetsbestämmelsen
utnyttjas av dem som är emot ombildningar och som lägger ner stora ansträngningar på att mobilsera ett motstånd för att försöka förhindra ombildningen, skriver bostadsrättsorganisationen SBCs vd Göran Olsson, i sitt brev till regeringen.

Att kräva en majoritet på 67 procent är ovanligt i Sverige, i synnerhet i jämförelse med normala demokratiska ajoritetsbestämmelser.
Dessutom baseras omröstningen inte på dem som är medlemmar i bostadsrättsföreningen, utan alla hyresgäster är en del av röstningsunderlaget.
Trots detta gäller att endast medlemmar har rätt att delta på stämman. Dessutom är lokalhyresgäster med i underlaget för beräkning av majoriteten, trots att lokaler normalt inte blir bostadsrätt.
I de fall husen sedermera köps av en bostadsrättsförening blir resultatet, helt oavsett under ilka majoritetsregler de skapats, erfarenhetsmässigt entydigt – fler än de som röstade för ombildning kommer att köpa sin lägenhet; efter några år består husen till 80–90 procent enbart av bostadsrättshavare.
Inga särskilda majoritetskrav ska ställas, vilket innebär att vanliga föreningsrättsliga regler också gäller inom detta område.

Anonym sa...

Sluta käbbla om ombildningar och bostadsätter mot hyresrätter m.m.
Låt den som vill köpa just köpa och den som vill bo som hyresgäst bo som hyresgäst.
Hoppas VERKLIGEN jag kan påverka så att lagen om ägrrätter kan utökas til befintliga bostäder också, då kan ju du bo i hyreslägenhet och jag i ägarlägenhet blandat hur som helst i smama hus och vi kan GLÖMMA hela debatten om ombildningar och bostadsrätter.
Låt fölk välja HUR de vill bo och VAR de vill bo UTAN dagenx idiotiska uppdelning med bostadsrätter och hyresrätter i var sin fastighet m.m. BLANDA boendet.