fredag 18 september 2009

Fredag 18 september 2009

Är det så här ombildningarna i framtiden skall se. På många ställen i vårt län ser det lika dant ut som på Kastanjegården. Hoppas alla skickar mail till berörda parter och talar om sin ilska över att det får gå till så här. Även den konsult som härjar i Dalen har en ombildning på gång här i Östberga. Förra extrastämman gjorde han snabbt om till ett informationsmöte synd att vi inte var lite mer på alerten och tog över mötet och kastade ut honom och tog de beslut som behövs för att tacka nej på Svenska Bostäders erbjudande. Här har han lyckats få tillstånd en förlängning till den 28 december, utan styrelse. Ny styrelse skulle ha valts på extra stämman som avbröts. Märkligt att en konsult kan agera på egen hand.

Läs här inunder vad som hände på Kastanjegården i går den 17 september:

Jag var inkallad som medborgarvittne till Kastanjegården i Enskededalen igår kväll, den 17 september. Jag bor själv i Dalen och känner flera boende på gården. Det var den Lokala Hyresgästföreningens styrelse som bett oss komma efter att de känt sig hotade och kränkta vid köpstämman kvällen innan, den 16 september.
Precis som vid tidigare mötestillfällen, 1 september, 9 september och 16 september - accepterade inte brf och konsult SBU att antalet ja-röster inte hade uppgått till de 67 procent som lagen kräver. Enda från kl 19.00, 1,5 timme innan utsatt mötestid, och till kl 24.00 pågick ett konstant dörrknackande och ringande från brf:s sida till boende på gården som inte skrivit på fullmakter. Istället för att godkänna resultatet pågick alltså denna verksamhet som upplevdes som väldigt störande av de nej-sägare som vi pratade med. Redan många gånger den senaste veckan har många av de boende på gården kontaktat den Lokala Hyresgästföreningen och vittnat om hur påfrestande de anser de ständiga pårigningarna är.
Slutbesked från brf och konsult i natt var att de kommer vända sig till "Stadshuset" för att begära ytterligare en förlängning. Detta har både SBU och Svenska Bostäder försäkrat inte ska vara möjlig.
En ytterligare förlängning skulle vara oerhört skadlig för alla inblandade. Flera av de som inte vill ha ombildningen är långtidsjuka eller funktionshindrade. Flera har vittnat om hur de står på absoluta bristningsgränsen. Stämningen på gården är extremt infekterad, de kan alla närvarande vittna om. Vid stämman kvällen innan (som ajournerades) fanns inga medborgarvittnen. Det slutade med att skrik och hot riktade mot nej-sägare.
Under tiden för köpstämman igårkväll knackade vi medborgarvittnen enbart på två dörrar, i båda fallen var vi ombedda. En av dem hade ringt till Lokala Hyresgästföreningens ordförande, som satt inne på mötet, och bett henne be oss att komma. Hon har en egen porttelefon och öppnade dörren för oss. Detta för att hon ville skriva på en ny återkallelse blankett. Hon hade visserligen redan skrivit en sådan en minst en vecka tidigare. Men nu ville hon skriva en till som försäkran. Detta för att en person från ja-sidan hade nästlat sig in i lägenheten genom att uppge sig vara en nära granne och därmed blivit insläppt. När personen väl kom in hade hon förmått den boende att skriva något i stil "jag vill hyra och jag bryr mig inte om vad som händer med ombildningen" på ett blankt papper. Detta kan så klart inte räknas som en fullmakt. Men för att vara på den säkra sidan ville den boende ändå skriva en ny återkallelse.
När jag och Margareta Olofsson står där inne så rycks dörren plötsligt upp av en kvinna som stiger in i lägenheten. Hon skriker "ni har inte rätt att vara här" till oss. Den boende svarar - det har de visst - och kvinnan måste lämna lägenheten.
Den andra dörren som vi kanckade på var en vän till min vän på gården. Vi hade träffats tidigare och gjort upp att jag skulle höra av mig då hon kände sig oerhört stressad över situationen. Vi pratade inte om röstning överhuvudtaget.
Det som jag upplevde på Kastanjegården igår kväll var skakande. Jag visste att det är vanligt med grannosämja under ombildningsprocesser. Men att en konsult vägrar att känna sig besegrad - fyra gånger i rad på två veckors tid - och därmed försätter de boende i en fruktansvärd situation - trodde jag inte var möjligt.
Skrivit av Elin Gauffin

Inga kommentarer: