måndag 15 mars 2010

Måndag 15 mars 2010

Idag så var det dags för kommunfullmäktiga att besluta om Stockholms nya översiktsplan. Så in i det sista så protesterar vi mot att dett ärende in skötts demokratiskt. Ingen hänsyn har tagits till de boende runt Årstafältet. Så detta brev skickade vi idag som sista utväg

Planer för Årstafältet
Under det proklamerade ”Ekologiska året 2010” väljer staden att föra fram ett förslag till exploatering av halva Årstafältet för bostadsbebyggelse. Detaljplanen för Årstafältets landskapspark som fastställdes 2001 genom ett enigt beslut av fullmäktige, hade uppenbarligen inget värde enligt de nu styrande politikerna i stadshuset. Genomförandet av parken har i praktiken avslutats 2006 utan samråd med de boende kring fältet. Den lagliga genomförandetiden sträcker sig emellertid till år 2016. Som huvudsaklig markägare tar sig stadens företrädare rätten att bryta planerna för landskapsparken som avsågs tjäna som rekreationsplats för en stor del av söderort. Detta är synnerligen anmärkningsvärt och saknar motstycke i stadens stadsbyggnadshistoria.
Vi hemställde 2009 08 24 i skrivelse till Länsstyrelsen att pröva om Stockholms stads beslut att bebygga Årstafätets landskapspark med en ny stadsdel för bostäder i strid mot gällande detaljplan Dp 93045 med genomförandetid till 2016 04 26 är förenligt med Plan- och bygglagen, kap 5 § 11. Länsstyrelsen översände då skrivelsen till Stadsbyggnadskontoret enligt uppgift för så kallad rättidsprövning. I vecka 9 meddelade Länsstyrelsen att skrivelsen avskrivits. Skriftligt svar från Länsstyrelsen har just inkommit efter att skrivelsen legat över 6 månader på Stadsbyggnadskontoret utan åtgärd.
Den nya översiktsplanen för Stockholm har anpassats efter föreslagen bebyggelse på Årstafältet. Planen har godkänts av Stadsbyggnadsnämnden i november 2009 och avses bli antagen av fullmäktige idag den 15 mars.
Vi vill framhålla de öppna fältets betydelse för allmänhetens rekreation och sportaktiviteter i en alltmer tätbebyggd stad. Att bevara Årstafältet som landskapspark enligt intentionerna i den gällande, lagakraftvunna detaljplanen är synnerligen angeläget för Söderorts utveckling i framtiden.

Stockholm 2010 03 15
Föreningen Nätverket Årstafältet! och Hyresgästföreningen i Östberga

Under kvällen hade vi ett möte i Östbergaskolans matsal där vi träffade stadsdelsnämndens representanter och fritidsgårdens ägare. Vi diskuterade hur vi skulle könna tvätta bort stämpeln som Östberga haft under flera år. Vi måste hitta ett sätta att öka statusen på o9mrådet så att barnen slipper säga att de kommer från Årsta därför att de skäms över Östberga. Vi skall tillsammans ta fram olika grejer för detta och komma fram till vad vi tillsammans med ungdomarna vill göra. Ett första steg är den sambafotboll som vi satsar på nu under våren och försommaren, men vi hoppas givetvis att vi skall få möjlighet att göra mer

1 kommentar:

Anonym sa...

http://www.sr.se/cgi-bin/sormland/nyheter/artikel.asp?Artikel=1702830

Pengar dunstar lite här och där
Inte bara i stockholm